Polski producent sera przedstawia najciekawsze przepisy na dania z wykorzystaniem Goudy
Zawiera mleko, sól, bakterie fermentacji mlekowej i podpuszczkę mikrobiologiczną – to opis jednego z najpopularniejszych serów na świecie. Gouda – bo o nim mowa – jest kochany przez miliony osób. Ma wyrazisty, pobudzający zapach i doskonały, śmietankowy smak. Polski producent sera – MSM Mońki – przygotował listę dań, jakie można wykonać przy użyciu Goudy. Warto mieć je na uwadze.
Gouda to gatunek sera półtwardego, który jest popularny na całym świecie. To rodzaj sera holenderskiego, który pełną dojrzałość uzyskuje od 10 do 12 tygodni. Ma wysoką zawartość białka i doskonale sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. Polski producent sera MSM Mońki (https://msm-monki.pl/) przygotował listę przepisów z wykorzystaniem tego jednego z najstarszych serów na świecie.
Polski producent sera poleca muffinki na ostro
Gouda doskonale nadaje się jako dodatek do potraw. Wzbogaca ich smak i sprawia, że dania wyglądają estetycznie. Co będzie potrzebne do przygotowania muffinek na ostro? Polski producent sera rekomenduje następujące składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g sera Gouda MSM Mońki w bloku
- 75 ml oleju
- duże opakowanie jogurtu naturalnego
- 2 średniej wielkości jajka
- pół łyżeczki soli
- pieprz, paprykę ostrą
- natkę pietruszki i zioła prowansalskie
- 30 g sera Gouda MSM Mońki w bloku do posypania potrawy.
Sposób przygotowania: na początku należy przesiać mąkę wraz z przyprawami. Następnie dodać jajka, starty na tarce z dużymi oczkami ser, jogurt i olej. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Gotową miksturę umieszczamy w foremkach wyłożonych papierem i napełniamy je. Na wierzch wykorzystajmy starty żółty ser i paprykę. Muffinki należy piec w temperaturze 190 stopni od 20 do 25 minut. I gotowe! (https://msm-monki.pl/kategorie_produktow/sery-typu-szwajcarskiego/)
Zapiekanka warzywna z makaronem i serem
Polski producent sera zapewnia, że Goudę można wykorzystać na różne sposoby. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do zapiekanki warzywnej. Oto jej składniki:
- 150 g sera Gouda MSM Mońki w bloku
- 1 cebula
- 1 papryka
- 250 g makaronu typu rurki
- 1 brokuł
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 3 łyżki śmietany
- Kilka ząbków czosnku.
Sposób przygotowania: warzywa typu papryka, brokuł, cebula należy lekko podsmażyć na patelni. Następnie umieścić je w pojemniku. W oddzielnym garnku ugotować makaron tak, by nie był zbyt twardy ani za miękki. Jajka należy połączyć ze śmietaną, serem i czosnkiem – co stworzy jednolitą masę. W naczyniu żaroodpornym umieścić makaron i przekładać z warzywami, a całość polać sosem. Na koniec dodać starty ser. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez nie więcej niż 20 minut.
Danie można także urozmaicić o mięso, np. kurczaka, lub inne warzywa, np. cukinię.
Pomidory po prowansalsku
To danie świetnie nadaje się jako codzienna przekąska lub przystawka podczas domowego przyjęcia. Aby je wykonać potrzebne będą:
- 4 pomidory średniej wielkości
- 1-2 ząbki czosnku
- 50 g sera Gouda MSM Mońki w bloku
- natka pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania: pomidory należy przekroić na dwie równe części i wydrążyć z nich miąższ (nie wyrzucamy go). Następnie rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i delikatnie podsmażamy warzywa tak, aby nie straciły kształtu. Kolejnym krokiem jest usmażenie miąższu z czosnkiem i natką pietruszki. Nadzienie należy włożyć do pomidorów i posypać serem Gouda. Całość zapiekać w piekarniku w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut.
Więcej przepisów z wykorzystaniem sera Gouda znajduje się na stronie internetowej MSM Mońki.